Aubergine stoofpotje
Koud en regenachtig buiten? Perfect weer voor dit onwijs gezonde aubergine stoofpotje. Dit gerecht zit vol met essentiële suikers. Nét even anders dan de suikers die we juist willen beperken. Het gerecht is niet koolhydraat arm, mede door de essentiële suikers die het bevat, maar zeker niet ongezond!! In tegendeel. Lees hieronder de gezondheidsvoordelen van essentiële suikers.
- 250 gram rundergehakt
- 2 flinke rode uien
- 2 grote aubergines, in kleine blokjes gesneden
- 1 teen knoflook
- 1 bakje kastanjechampignons
- 400 gram zwarte bonen
- scheutje olijfolie
- Peper en zeezout uit de molen (in plaats van zout kun je het ook op smaak brengen met tamari, garam masala en kurkuma)
Voor de saus:
- 1 teen knoflook, uitgeperst
- Biologische tomatenpuree, 200 gram
- Water, 200 ml
- 1 biologisch kruidenbouillontablet
- 2 – 3 eetlepels koud geslingerde honing
- 2 – 3 theelepels garam masala
- 2 theelepels kurkuma
- 1 theelepel agaragar
Bereiding:
Pel en snipper de uien. Doe ze in een pan. Laat ze even glazig worden en doe de olijfolie erbij. Laat ze nog even sudderen en doe dan het gehakt erbij. Doe na een paar minuten ook de in stukjes gesneden aubergine en de geperste teen knoflook erbij. Borstel ondertussen de champignons schoon, halveer ze en voeg ze toe. Laat nog even heel zachtjes met het deksel op de pan sudderen. Doe de bonen in een vergiet, spel ze goed schoon, doe ze bij het gerecht en laat het geheel door en door warm worden. Maar op smaak met peper, zout en/of tamari. Voeg eventueel nog een theelepel garam masala toe. Doe in een steelpannetje de ingrediënten voor de saus (behalve de agaragar en de honing) en laat het heel even opkoken. Voeg dan de agaragar en de honing toe. Proef even of het lekker pittig van smaak is. Voeg eventueel nog wat van de specerijen of honing toe. Serveer de aubergineschotel en geef de saus erbij.
Gezonde weetjes:
- Misschien is er wel geen voedingsstof waarover zoveel misverstanden bestaan als over suiker. Dagelijks hoor je mensen aan anderen duidelijk maken dat een mens toch echt niet zonder suiker kan. Helaas hebben ze het dan vaak over onze ‘geraffineerde suiker’ waarvan we momenteel zo’n 40 kilo per persoon per jaar eten. Deze suiker kan ons lichaam missen als kiespijn! Sterker nog, het benadeelt onze gezondheid in alle opzichten. Essentiele suikers (essentieel wil zeggen dat het lichaam dit niet zelf kan aanmaken, maar dat we dit via de voeding binnen moeten krijgen) zijn wel degelijk belangrijk. Ze zorgen ervoor dat de communicatie tussen onze cellen vlekkeloos verloopt. Iedereen kan zich in ons digitale tijdperk wel voorstellen wat allemaal misgaat als er geen goede informatieoverdracht is. Hetzelfde geldt voor ons lichaam: zonder essentiële suiker gaat de communicatie tussen onze cellen stroef en niet adequaat. Dat betekent dat ons lichaam niet goed kan inspringen op veranderde omstandigheden en de homeostase moeilijk kan handhaven. Een grotere kans op ziekte is het gevolg.
- Ook onze darm heeft een grote behoefte aan essentiële suikers: ze zorgen voor gezonde darmbacteriën, regelmatige stoelgang en voorkomen dat ongewenste gasten zich in de darm nestelen. Deze schotel bevat maar liefst 6 verschillende soorten essentiële suikers!