Intermittent Fasting
Intermittent Fasting is een manier om je gezondheid te verbeteren. Dit doe je door te vasten met tussenpozen. Hierdoor geef je het lichaam rust (tijdens het vasten) en kan het zich focussen op belangrijke processen in het lichaam, zoals het terug vinden van de hormoonbalans, verbeteren van de cholesterolwaarden en vernieuwen van lichaamscellen. Er zijn 5 verschillende manieren om Intermittent Fasting met jouw levensstijl te combineren. Benieuwd welke manier het beste past bij jou en wat dit precies inhoudt?
Geen streng dieet
Bij Intermittent Fasting volg je geen streng dieet, maar speel je eigenlijk de situatie uit de oertijd na (200.000 jaar geleden). In de oertijd kwam het geregeld voor dat voedsel schaars was. In tijden van vasten houdt je je daar aan vast. Evenals dat mensen eerst moesten bewegen voordat ze konden eten. Er werden eerst bessen of bramen gezocht en geplukt (denken en bewegen) voordat dit opgegeten kon worden. Een lichte activiteit voor je eerste maaltijd mag dus best op een vastendag.
Intermittent Fasting is al eeuwen oud, zo oud als de mensheid. Tegenwoordig zijn wij allemaal gewend dat er altijd voedsel tot onze beschikking is. Het wordt ons soms wel heel gemakkelijk gemaakt. We zijn nergens afhankelijk van, ieder moment van de dag of maand kunnen we krijgen wat we willen in de supermarkt.
De evolutie van ons lichaam
De ontwikkelingen op het gebied van voeding zijn de laatste 10.000 jaar (en dan voornamelijk het laatste deel) veel sneller veranderd in vergelijking met ons lichaam en werkingsmechanismen. Ons lichaam is eigenlijk nog lang niet zo ver door ontwikkeld als de huidige voeding wat wel wordt geconsumeerd. Mentaal zijn wij hier wel aan gewend, maar lichamelijk kan dit bij veel mensen zorgen voor problemen. Dit kan zich uiten in allerlei klachten. Sommige mensen merken bijvoorbeeld dat ze moeite hebben met graanproducten. Eigenlijk is dat niet zo gek als je je beseft dat graanproducten pas sinds 10.000 jaar deel uitmaakt van ons voedingspatroon. Daarnaast eten we door het grote aanbod veel meer suikers en is ons lichaam meer een suiker verbrander geworden, dan een vet verbrander. Gemaksvoedsel is gemakkelijker om te zetten in suikers, maar is ons lichaam hier ook voor gemaakt?
Wat is het doel van vasten?
Na een periode van 16 uur niets eten zijn alle gemakkelijke suikers op. Om toch aan de energiebehoefte te voldoen gaat het lichaam vet gebruiken om energie te maken. Het lichaam ‘leert’ weer om vet te gebruiken als energiebron. Op de dagen dat er niet wordt gevast gaat het lichaam efficiënter met de verbranding om. Ons lichaam leert weer efficiënt te werken met onze systemen in het lichaam. Afwisseling en variatie is hierbij belangrijk.
Wat zijn de voordelen?
- Er is een verhoogde aanmaak van het groeihormoon dat zorgt voor stimulering van de vetverbranding
- Meer testosteron in het lichaam
- Het lichaam wordt gevoeliger voor insuline
- Hogere en meer efficiëntere vetverbranding
- Lagere kans op hart- en vaatziekten
- Cel veroudering gaat langzamer
- De bloedsuikerspiegel wordt lager
- De bloeddruk is meer in balans
- De verhoudingen van het niveau van cholesterol verbeterd.
Meer dan alleen vet verbranden
Voor veel mensen is de vetverbranding (waardoor je snel lichaamsvetten kwijtraakt) een van de belangrijkste voordelen van Intermittent Fasting, maar wat in eerste instantie niet direct zichtbaar is, maar zeker niet minder belangrijk is het volgende: Intermittent Fasting helpt het lichaam beschermen tegen schadelijke ontstekingen en oxidatie. Het gaat ouder worden tegen en de kans op ziektes wordt verkleind. Er worden tijdens het vasten allerlei beschermende stofjes in de vorm van eiwitten, anti- oxidanten, het co-enzym Q10 en vitamine E aangemaakt. Dit zijn allemaal stofjes die ontstekingen in ons lichaam tegen gaan.
Note: Ga nooit zomaar vasten zonder een deskundig advies.
Wil je weten of Intermittent Fasting iets voor jou is?