Terug naar het overzicht

Boerenkoolquiche (Grip op koolhydraten)

De meeste mensen kennen boerenkool als stamppot, máár dit hoeft zeker niet. Boerenkool is één van de meest gezondste groente die er is. Boerenkool zit vol krachtige antioxidanten en heeft een ontstekingsremmende werking. Daarnaast ondersteunt boerenkool de werking van gezonde hart- en bloedvaten. Dit zijn maar een paar voordelen. Zonde om deze groente te laten staan. Dus ook als je koolhydraatarm eet is boerenkool een geweldige optie!

Ingrediënten:

  • 125 gram spekjes
  • 1 rookworst in plakjes gesneden
  • 5 eieren
  • 200 ml slagroom
  • boter, om in te vetten
  • 400 gram gesneden boerenkool, gaar gekookt met een snufje zout
  • 150 gram oude kaas, geraspt

Ik heb de boerenkoolquiche zelf ook gemaakt, wel heb ik het recept iets aangepast. De uitgebakken spekjes heb ik weggelaten en ik heb een paprika en wat champignons aan het mengsel toegevoegd. Erg lekker!!

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de spekjes uit en warm de plakjes rookworst even mee. kluts de eieren door de room en schenk dit vervolgens in een met boter ingevette ovenschaal. Meng de boerenkool met de spekjes, de rookworst en 50 gram van de geraspte oude kaas. Schep dit boerenkool-vleesmengsel in de ovenschaal en roer een beetje door, zodat alles mooi verdeeld is. Strooi de rest van de kaas over het gerecht. Bak de quiche in 45 minuten mooi bruin.

Variatie tip:

Vervang de boerenkool door gare en goed uitgelekte spinazie of zuurkool.

Belangrijk:

Volg jij geen koolhydraatarm programma? Dan bevat dit recept wellicht te veel energie/vetten voor jou om op gewicht te blijven. Tijdens GOK of een koolhydraatarm voedingsprogramma zijn er onvoldoende koolhydraten in het lichaam, waardoor je lichaam vetreserves gaat verbranden (ketose). Doordat je geen koolhydraten eet mag je meer vetten en eiwitten.